Călătoria minorilor în străinătate


30.06.2015

Declaratia de calatorie in strainatate pentru minorii, cetateni romani, denumita frecvent de catre parti ca fiind procura de calatorie minor, se incheie in conformitate cu dispozitiile Art. 2 alin. (2) din Legea Nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.

Călătoria minorilor în străinătate

Potrivit legii, minorii pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali.

Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor.

In cazul minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate, organele de politie de frontiera permit iesirea din Romania a acestora numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:

  • calatoreste in strainatate insotit de ambii parinti;

  • calatoreste in strainatate impreuna cu unul din parinti si parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective, sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte;

  • calatoreste in strainatate impreuna cu unul din parinti, iar parintele insotitor face dovada ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;

  • calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora, iar persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor.

Din textul Legii Nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate rezulta ca declaratia nu se poate face decat de parinti sau de catre reprezentantii sai legali, neputand face aceasta declartie reprezentantii conventionali(imputerniciti) ai acestora. Acordul parintilor sau a reprezentantilor legali desemnati sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de un minor este un act strict personal care nu poate fi delegat sau transmis printr-o procura speciala.

Calatoria minorilor in strainatate - continutul declaratiei

  1. acordul parintelui/ambilor parinti cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor;

  2. statul sau statele de destinatie;

  3. perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria pentru care se da acordul;

  4. datele de identificare ale insotitorului;

  5. scopul deplasarii;

  6. ruta urmata pana in statul de destinatie;

  7. indicarea faptului daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul, sau daca urmeaza sa se reintoarca impreuna cu un insotitor, ale carui date de identificare trebuie indicate, in cazul in care acesta este o alta persoana decat cea cu care iese din Romania (dupa caz).

Calatoria minorilor in strainatate - aspecte importante

Legea nu lasa loc la interpretari privind acordul parintilor cu privire la calatoriile minorilor in strainatate, acesta trebuind sa fie expres pentru fiecare calatorie si sa cuprinda toate datele prevazute de lege.

In cazul in care minorul este insotit de catre o alta persoana decat parintele sau reprezentantul legal, aceasta trebuie sa prezinte autoritatilor vamale certificatul de cazier judiciar aflat in termenul de valabilitate.

Declaratiile trebuie redactate in doua exemplare si trebuie autentificate in tara de notarul public, iar in strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori, daca au fost date in fata autoritatilor straine, sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 05 octombrie 1961. Un exemplar al declaratiei se pastreaza de catre insotitor, iar al doilea exemplar insoteste pasaportul minorului.

Se încarcă